Jeanne d’Arc

Publisert den

Jeanne d’Arc, også kjent som Jomfruen av Orléans, er en nasjonal heltinne i Frankrike og en helgen i den katolske kirke. Under hundreårskrigen ledet hun Frankrike i kamp mot England frem til hun til slutt ble tatt til fange og henrettet.

Jeanne ble født inn i en bondefamilie i Domremy i Lorraine under hundreårskrigen mellom Frankrike og England. Jeanne hevdet at hun hørte stemmene til helgenene Sankt Mikael, Sankt Katharina og Sankt Margarethe, som fortalte henne at hun skulle frigjøre Frankrike. 16 år gammel reiste hun til en nærliggende by og spurte om å få slutte seg til de franske styrkene. Hun ble nektet, men kom tilbake et år senere og fikk lov til å treffe dauphinen Karl ved Chinon. Hun var i stand til å plukke ut Karl, som hadde gjemt seg blant det øvrige hoffet, og fortalte ham om sitt oppdrag. Hun bar mannsklær – noe hun fortsatte med resten av sitt liv – og Karl lot henne avhøre av kirkens autoriteter før han gikk med på hennes plan om å frigjøre Orléans som var under beleiring av engelskmennene.

30. mai 1431 ble hun brent på bålet for hekseri og for å ha kledd seg som en mann. Hun ble 19 år gammel.

Etter initiativ fra kong Karl VII beordret pave Callistus III i 1452 en ny rettssak som førte til at dommen ble erklært ugyldig i 1456. Jeanne d’Arc ble kanonisert av paven i 1920.

Kommentarer er stengt.