*EP69: ENHJØRNINGEN OG PEGASUS

Publisert den

Hesten har gjennom alle tider hatt en sentral rolle i både mytologi og trosforestillinger, men personlig synes jeg alltid det har vært spesielt interessant å se på mytene der kvinne og hest knyttes sammen. Særlig kjente eksempler er amasonene, ridende kvinnelige krigere, som skal ha skapt et dronningdømme med en matriarkalsk struktur. Valkyriene, den norrøne mytologiens dødsvetter, også kalt Odins skjoldmøyer, som red ut på slagmarken for å ta med seg falne krigere til Åsgård og kentauridene, de kvinnelige kentaurene i gresk og fillipinsk mytologi. Men denne episoden til to av de meste kjente mytiske hestene: Enhjøringen og Pegasus. Under finner du relevante bilder fra episoden.

TRUNDHOLMSVOGNEN:

Trundholmvognen fra bronsealderen. Funnet i Danmark i 1902.

PEGASUS:

Jan Boeckhorst – Pegasus og Athene (1604-1668).
Theodoor van Thulden – Pegasus og Athene (1654)

Enhjørningen:

Veggteppe med enhjørning (1495-1505).
Domenichino – Jomfru og enhjørning (1602).