EP71: EN DIGITAL HESTEREVOLUSJON

Publisert den

I kjølvannet av koronaen har vi vært nødt til å lære oss å kommunisere digitalt på en helt annen måte enn før. Og pandemien har tvunget både oss og de som utvikler programvare til å ta et gigantisk skritt fremover når det gjelder online-kommunikasjon. Det ville vært utenkelig å ha krevende jobbsamtaler på teams eller zoom for ett år siden. Nå er det helt innafor for mange av oss. Og når det gjelder hesteverdenen har den bratte læringskurven ført til noe som likner en revolusjon. Man kan både gi og få undervisning online. Ikke bare i form av videoanalyser, hvor man gjennomgår sin siste rideøkt sammen med en trener, men man kan få også ridetimer fra den andre siden av Atlanteren i sanntid og utstyr – som gjør at mobilkameraet kan følge deg automatisk, så du slipper å være avhengig av gode hjelper med dårlig kameraføring mens du rir – blir bare rimeligere og rimeligere. Men den virkelige revolusjonen er at pandemien har tvunget trenere som før var 100% analoge til å logge seg på og ta del i den store, digitale samtalen!

Det dukker opp stadig nye seminarer, symposier og konferanser der ulike arrangører samler hestefolk innenfor ulike kategorier og grener på et brett. Som en godtepose, egentlig, der man fritt kan plukke bitene man har lyst på og la resten ligge.

I dag (mandag 11.) og i morgen dukker det opp et slikt arrangement der foredragsholderne fordeler seg på tre ulike digitale arenaer. Den første arenaen fokuserer på hesten (mind, body, spirit), den andre fokuserer på mennesket (mindset, ridning health) og den tredje på summen av hest og menneske sammen: Horsemanship. Denne uken kjøres det en ny runde av Online Horse Fair – Art of the Horseman. Dette er en online ressurs bak betalingsmur som alltid er tilgjengelig, men noen ganger inviterer de inn nye brukere som får gratis tilgang i 48 timer.

Du kan sjekke om det fortsatt er mulig å skaffe seg gratisbilletter ved å logge deg på denne linken. Jeg skal vært kjapp til å advare deg om at det følger en del veldig irriterende spam med på kjøpet (som tv-shop på sitt verste eller slitsomme selgere av kjøkkenkniver på kjøpesentere i julestria – så gjennom kommersialisert at man må være amerikaner for å tillate seg det ++), men det må man bare sile bort.

Jeg har hatt billetter til arrangementet før, og regner med at det blir gjensyn med en del av trenerne jeg så sist, som har levert inn rene inspirasjonsvideoer, foredrag eller økter med egne eller andres hester, men jeg har en del jeg ikke har rukket å se, og jeg tar det dessuten for gitt at det dukker opp noen nye videoer eller noen nye fjes denne gangen også.

Det som er fint med slike arrangementer er at man får en følelse av bredden og dybden i hestemiljøet. Noen kommer med veldig fine ting. Her er et knippe sitater:

«Sharing space and doing things together appeal to the horse. Build from there». «The goal is always to find the beauty in every horse and invite it out». «I never desenzitize horses, I advance their natural curiousity. I always encourage the horse to use his curiousity to explore new skills or new found balance. Simply allow the spirit to unfold and find the grace in yourself.» Katrine Buur.

«Suppleness on the ground: Component 1: Checking in – are everything ok? Are there limits in the horse? Component 2: Relaxation. We need to be in balance together in a relaxed state. We need a strong and positive core area with engaged muscles. With a relaxed state of mind. The goal is to build a light relationship in both body and mind.» Alice Trindle.

«With great power, comes great responsibility. We control everything, so we have the means to change things for the better. When you want to eliminate a behaviour in a horse, you need to offer an alternative. And you need to know WHY you want to change it. For the horse’s good or yours or both? You need to know. To reach a goal, you always need to verbalise it first.» Angelica Hesselius.

«What is stopping you from working with your horse without force? You’ll learn how to inspire co-creative play that leads to deep connections and step out of worry, doubt, fear and into harmony and confidence. You’ll do all this while tapping into the original love you first had when you connected with horses. Let the love for your horse lead you into becoming the empowered, compassionate human you were born to be.» Stormy May

«If the horse says no, do not escalate too much. Rather you need to find out where the no is coming from. Increasing pressure will only lead to defence mechanisms and push the horse out of a learning frame of mind. Fine line between the horse not being concerned, to the self-protective, fear-based state we try to avoid..» Katie Boniface.

Det snakkes om pusteteknikker for rytteren, fordi vi vet at grunn og anspent pust påvirker hesten negativt. Amanda Burton. Det snakkes om å gjenfinne feel – som ikke oversetter så godt til norsk – og øke bevisstheten rundt deg selv, rundt hesten, rundt kommunikasjonen mellom dere og ikke minst viktigheten av bli mer oppmerksom på omgivelsene. Warwick Schiller. Det snakkes om rytterens «suksess-skala», som følger hestens utviklingsskala. Natasha Althoff. Og det snakkes om hesten som flokkdyr, atferd, meditasjonsteknikker som har sterk effekt på hesten. Hvordan man kan dele en idé med hesten, fremfor å kreve lydighet og hvordan man kan kommuniserer med skremte eller skvetne hester på en god måte, for å nevne noe.

Og man får også anledning til å reflektere rundt metaforer og påstander som dukker opp underveis. Som nødvendigheten av å bruke press for å å raffinere en hest – akkurat som det krever press for å lage en diamant. Hvor det første jeg tenker er at det blir ingen diamant uansett hvor mye du presser, hvis ikke materialet som utsettes for presset er karbon. Underforstått: Jeg har til gode å se det vokse noe vakkert ut av forsøk på å presse frem noe som ikke bor i hesten fra naturens side.

Er alt like interessant, på slike online arrangementer? Nei, det er absolutt spredning i feltet. Men min erfaring er at man kan lære vel så mye av andres feil som av deres suksess.