*EP89-90: HESTEN SOM PSYKOTERAPEUT

Publisert den

Det er noe veldig fascinerende som oppstår i møtet mellom mennesket og hesten, som ikke bare gjør godt for oss som eier eller rir hester, men som virkelig kan flytte fjell for mennesker som har det tungt, for eksempel som følge av psykiske utfordringer, traumer eller ulike former for misbruk. I episodene under skal du få møte Norunn Kogstad. Hun er utdannet psykodynamisk psykoterapeut, jobber som forsker, er lege med spesialisering i psykiatri og hun lar hestene på gården få ta aktivt del i det som oft omtales som hestefasilitert terapi. Når jeg kommer kjørende inn på tunet hennes etter mørkets frembrudd er de store, lysende glassflatene i det nye ridehuset det første jeg legger merke til. Det er de som guider meg til rett gård der den ligger i en helling med utsikt ned mot Mjøsa. Vi setter oss til i et tilstøtende undervisningsrom, som ikke er helt ferdig møblert, så veggene i rommet gir mer gjenklang enn normalt. Men det samme kan sies om temaet for møtet vårt. For vi skal snakke om noe som virkelig gir gjenklang for meg. Det jeg etter møte med Norunn vil velge å kalle vår mest kompetente følgesvenn på kongeveien til det ubevisste; nemlig hesten.

Vi skal i løpet av samtalen også dykke dypere ned i forklaringen på hvorfor hesten, lenge etter at den industrielle revolusjon fortsatt kan betraktes som menneskets viktigste venn.