ep 30: Før vi ser fremover

Publisert den

I dagens podkast-epsiode gir jeg deg en kort oppsummering av de 29 første episodene, før jeg ser fremover og sier litt om hva jeg har planlagt fremover. Here goes:

EP 1: Et mykt blikk forandrer alt

Denne episoden tar for seg viktigheten av å bevare et mykt blikk. Og hvor skadelig det er for relasjonen til hesten hvis blikket ditt er for hardt. Det er ikke så lett å legge merke til det, men synet på hesten hardner med årene, hvis du ikke er oppmerksom. Akkurat som huden under føttene når du går barbeint om sommeren. Det er også viktig å være klar over at det første du lærer er det som sitter best og at det er nesten umulig å avlære. Så velg dine forbilder og dine lærere med omhu!

EP2: Den enøyde hesten

Denne episoden tar et oppgjør med den delen av NH-miljøet som hevder de driver med atferdsbasert hestetrening, men bruker mer tid på å lese kontoutskrifter enn hestens atferd i møte med metodene de selv praktiserer og lærer bort. Det er mange trenere på dette feltet som simpelthen ikke er verdt å lytte til, noe denne episoden illustrerer.

EP3: To myke muler og en sommerfugl

Om øyeblikk med hestene som er verdt å ta vare på. Jeg snakker om hvor mye vi får av hestene og ikke minst hvor langt de er villige til å strekke seg for oss – i form av både samarbeid og ytelse. Fokuset i denne episoden er: Hva gir vi hestene tilbake?

EP4: Er taushet gull?

Et av de første kursene jeg var på med en natural horsemanship-trener lærte jeg at hester er skrudd sammen slik at de tolker ting de eksponeres for som enten farlig eller ufarlig. Men dette er selvfølgelig en grov forenkling og fordreining av virkeligheten. For mellom svart og hvitt er det et uendelig antall nyanser av grått. Situasjoner der hesten ikke er sikker. Sikker på om det den ser er farlig eller ufarlig. Og i dette enorme feltet av usikkerhet trenger hesten et menneske den kan stole på. Et menneske som ikke er redd for å tale hestens sak. Et menneske jeg håper er deg…

I EP 5 og 6 intervjuer jeg 10x norgesmester i dressur Per Waaler.

Vi snakker om Pers treningsfilosofi og veien til grand prix. Glem alt som smaker av quick fix og snarveier. Med en hest må alt bygges stein på stein og har du slurvet med fundamentet i bunn vil det innhente deg senere. Som Per selv sier: Har du gjort alt rett skal grand prix være det enkleste programmet du rir.

EP 7: Små nyanser i et stort bilde

Ingen nålevende mennesker har sett ekte villhester for de har dødd ut for lenge siden. Mange av oss har aldri sett en sunn hest i balanse en gang. Mange av oss kommer ut av rideskoler som ikke er gode nok, oppholder oss på staller som ikke ivaretar velferden i tilstrekkelig grad og vi benytter dessverre ofte treningsmetoder som bryter hesten ned mentalt uten å være bevisste på at det er det vi driver med. Denne episoden tar for seg viktigheten av å analysere kvaliteten på sitt eget hestehold.

EP 8: Den røde ponnien – MOZ#1

Med denne episoden innførte jeg et nytt kort-episode format. Moment of Zen (MOZ) er et øyeblikk som utvider horisonten din, lærer deg noe viktig om hester eller flytter på noe vesentlig i livet ditt. I denne episoden forteller jeg om anekdote fra et kurs jeg deltok på, der en liten rød ponni lærte meg noe viktig som jeg aldri vil glemme.

EP 9 og 10: intervju med veterinær og dressurdommer Torunn Knævelsrud.

Vi snakker blant annet om forskjellen mellom «happy athletes» og «Slaves of glory», hva som skiller Valegro og Totilas, dressursportens utvikling de siste 40 årene og hva som vektlegges når en ekvipasje bedømmes. Vi snakker også om overdrevent fokus på utstyr og siden Torunn er seksjonssjef for dyrevelferd i Mattilsynet snakker vi også om hestens behov for å være hest.

EP 11: Tinas vidunderlige hester – MOZ#2

I denne episoden deler jeg en av flere erfaringer som viser hestenes oversanselige, nærmest spirituelle side.

EP 12 og 13: Intervju med Stormy May

Regissør av «The Path of the horse», Stormy May, var en dyktig konkurranserytter og fremgangsrik trener som ikke lenger rir hestene sine av prinsipp. Og i disse episodene forteller hun litt om hvorfor.

EP 14: Kunsten å lese hesten – MOZ#3

En gjengivelse av en situasjon der hesten min satte meg på sporet av at en av de andre hestene på stallen var blitt alvorlig syk – uten at noen hadde oppdaget det.

Ep 15: Notater fra felten#1 Notater – Leslie Desmond

Å forstå hester krever mer enn kunnskap og erfaring – det er en kunstform. Å tilbringe tid med hester er dypest sett å utsette seg selv for en evig utfordring av hvem vi er og hva vi står for – både i verden og i livet. Jeg deler notater fra en clinic med Leslie Desmond og minner om at selv om hester tilgir mye, glemmer de aldri.

EP 16: Langsomt, men ikke usynlig – MOZ#4

En anekdote om hvordan hesten min langt på vei løste separasjons-angsten til en unghest, så umerkelig, langsomt og forsiktig at jeg nesten gikk glipp av det.

EP 17: 15.000 nedlastinger

Med denne episoden markerte jeg 15.000 nedlastinger med å lansere en engelsk søster-podkast der jeg har linet opp intervjuer med ulike internasjonale kapasiteter. Nye episoder kommer fast den siste mandagen i måneden.

Ep 18: Jean Luc Cornille – HP#1

Med denne episoden lanserte jeg et nytt episode-format som jeg kalte Halvparade (HP). Halvparadene har som mål gir deg en smakebit fra faglitteratur, artikler, media eller kurs/clinics. I dagens halvparade får du noen gullkorn fra en clinic med mester Jean Luc Cornille fra Cadre Noir. Jean Luc har utvidet de klassiske prinsippene han har med seg fra Cadre noir gjennom å fordype seg i hestens biomekanikk, der han har hatt et særlig fokus på å finne vitenskapelige forklaringer på hvordan halthet og ulike typer belastningsskader oppstår. Jean Luc er særlig kjent for sin kompetanse på å rehabilitere hester som andre trenere har gitt opp. Han er en veldig interessant og tålmodig trener.

EP 19: Notater fra felten#2 – Leslie Desmond

I denne episoden forsøker jeg å gjengi noe som utspilte i ridehuset på en Leslie Desmond clinic så godt jeg kan. Den løse hesten som skittet rolig rundt på banen foran oss var en velproporsjonert, godt skolert dressurhest. Vi så ingenting påfallende ved den. Ei heller ved måten den beveget seg på. Jeg grøsser når jeg tenker tilbake og innser hvor blind jeg var den gangen.

EP 20: Jean Luc – HP#2

Jean Luc snakker varmt om begrensninger fra hestens side, som gjerne er et resultat av at hesten forsøker å beskytte et fysisk problem – et problem det var vårt ansvar å løse.

Det er derfor viktig at vi som ryttere klarer å skille ridning og treningsfilosofier som er egnet til å forberede og styrke hestens balanse og fysikk, fra treningsmetoder som utnytter hesten generøsitet opp til det punktet der skade kan oppstå og noen ganger langt forbi.

EP21: Ellen Schmedling – om tenner

Jeg trodde vi skulle snakke om tenner, men da jeg møtte veterinær, kiropraktor og hesteodontolog Ellen Frisenfeldt Schmedling, viste det seg at hestens tenner bare var starten på en stor og mye viktigere samtale.

EP 22: Klaus Ferdinand Hempfling – MOZ#5

Jeg har vært på flere clinicer med Klaus Ferdinand Hempfling, og det er særlig én ting jeg har tatt med meg derfra; viktigheten av å være autentisk og stå for det. Både i livet og i møtet med hesten.

Klaus pleide å si at dersom du ikke er deg selv fullt ut, vil hesten se mer enn én versjon av deg. Og disse ulike versjonen av deg selv, og han brukte et interessant bilde på det: At hvis vi ikke er oss selv er det som flere gjennomsiktige bilder av deg blir liggende oppå hverandre, så det blir uklart hvor vi begynner og hvor vi slutter – og hvem vi er forblir uklart for hesten. Spørsmålet er om du vil kunne få en solid relasjon med hesten da?

EP 23: Tanker rundt takknemlighet

Jeg takker hestene for å ha lært meg å høre det som ikke blir sagt. Jeg takker hestene for å ha lært meg tålmodighet. Jeg takker hestene for å ha lært meg at livet er en gave vi har til låns. Jeg takker hestene for å ha lært meg at jeg blir aldri utlært. For å nevne noe.

Ep 24: Benni Lindal #HP3

Master trainer Benni Líndal er av mange regnet som en levende legende. Fåmælt, stillfaren og dønn solid. Denne islendingen er hel ved, som vi sier på norsk. Og det jeg har sett av ham er en trener som bygger stein på stein, og får gode, langsiktige resultater – og de trenere jeg liker best er nettopp av det slaget.

EP 25: Intervju med Svein Bakke

Veterinær Svein H. Bakke er spesialist i hestesykdommer og har doktorgrad i indremedisin på hest. Vi skulle egentlig snakke om etikk og penger i hestesporten, men endte opp med en samtale som ga et uvanlig innblikk i veterinæryrket sett fra innsiden – og avdekket samtidig en skyggeside de færreste er klar over.

Ep 26: Intervju med Anna Blake – HP#4

Et resyme av et intervju på min engelske søsterpodkast med heste-advokat, trener og forfatter Anna Blake, som mener vi står overfor et paradigmeskifte i måten vi forstår og håndterer hester. Og hun mener ikke minst at det er kvinnene som leder an:

“There is a shift in paradigm happening in understanding and working with animals, and women are on the cutting edge. Lead with confidence because we are right about this.”

Ep 27: Helt gresk

En litt dristig episode der jeg deler min egen inngang til hestens anatomi gjennom en skoeske i min fars skap og introduksjonen han ga meg til det greske og latinske språket.

EP 28: Temple Grandin – HP#5

I denne episoden deler jeg noen gullkorn fra boka «Animals in translation» av professor i husdyrvitenskap, Temple Grandin. Det er mye som er interessant med Templess perspektiv, men det som kanskje er mest interessant er at hun i kraft av å være autist på mange måter er den som har kommet lengst i å formidle hvordan verden ser ut gjennom dyrs øyne.

Ep 29: Ellen Schmedling – om kiropraktikk

I dagens intervju med veterinær Ellen Frisenfeldt Schmedling snakker vi om blant annet om kiropraktikk, craniosacral-terapi og viktigheten av tenke helhetlig når alvorlige skader skal rehabiliteres. NB: Anbefaler sterkt at du hører del I (episode 21) først, hvis du ikke allerede har hørt den. Fordi det er en svært interessant episode, men også fordi vi plukker opp tråden akkurat der vi slapp….

Ep 30: Før vi ser fremover

Denne episoden fungerer som et tilbakeblikk – er ment å gi både deg og meg et overblikk over temaene podkasten har berørt så langt. Og ikke minst invitere deg til å spille inn navn på hestefolk som er verdt å intervjue eller temaer som er verdt å ta opp. Jeg har selv en lang liste å ta av, men er som alltid åpen for forslag: hestenesklan@gmail.com.