Ep48: Dominans

Publisert den

Teorien om dominans og underkastelse lever i beste velgående i deler av hestemiljøet, men har dette noe som helst med trening av hester å gjøre?

I etologien – det vitenskapelige studiet av dyrs atferd – brukes dominans for å beskrive stabile relasjoner mellom individer oppnådd gjennom tvang, aggresjon og underkastelse for å avgjøre hvem som har prioritert tilgang til ressurser. I hestens tilfelle snakker vi typisk om retten til å reprodusere og om tilgangen til mat. Så jeg skjønner ikke helt hvor jeg kommer inn i likningen, rett og slett…

Jeg er for å være ærlig en blanding av overrasket og sjokkert over at det fortsatt finnes operative trenere der ute som anser det som jobben sin å skremme vettet av hester. Eller påføre dem ubehag eller smerte i form mer eller mindre formålsløs nøkking i leietau eller tøyler. Hester har som kjent behov for å føle seg trygge. Og de er fluktdyr. Så hva tenker man at man oppnår ved å bruke denne sårbarheten mot dem og skremme dem så mye at de er ute av stand til å lære? Det er lovstridig, for å starte et sted.

For en drøy uke siden fikk jeg mulighet til å diskutere begrepet med en mannlig hestetrener og benyttet anledningen til å etterlyse en forklaring på hva han la i ordet dominans. Men fem timer senere er konklusjonen at jeg heller ikke denne gangen klarte å hente ut en forklaring som ga mening. Jeg ble fortalt at uten dominans, er det umulig å få tillit. Umulig å få en relasjon. Men basert på det jeg vet om hester finnes det ikke én celle i kroppen min som gjenkjenner dette som sant.

I sterk kontrast til denne diskusjonen møtte jeg også en kvinnelig hestetrener noen dager senere, som representerte en interessant motvekt. Ledelse er noe du tilbyr hesten, noe du henter fra deg selv. Ikke noe du krever å få. Det rimer bedre for meg. Men hva sier egentlig vitenskapen om dette? Hva vet vi sikkert om hvordan hester tenker, opererer og lærer? Jeg bestemte meg for å oppsøke noen som har viet livet sitt til dette feltet – og setter hestens velferd i høysetet. I neste ukes episode intervjuer jeg dr. Andrew McLean, en av grunnleggerne av Equitation Science International, som har hestens kognisjon og læring som sitt spesialfelt. I håp om at han sitter på noen av svarene jeg har lett etter de siste 10-15 årene.