*EP 49&50: MØT ANDREW MCLean

Publisert den

Svært mange i hestemiljøet tar lett på at mange allment aksepterte måter å trene hester på går helt på tvers av det vi i dag vet om hvordan hester er skrudd sammen og ikke minst hvordan de lærer. Hvorfor i all verden stiller vi ikke høyere krav til oss selv og til trenerne som tar seg godt betalt for å hjelpe oss?

Dagens gjest er Dr. Andrew McLean. Han er zoolog og administrerende direktør i Equitation Science International. Han startet sin karriere som konkurranserytter, men ønsket å bli en bedre trener. Det gjorde ham nysgjerrig på hestens mentale kapasitet og forskjellen mellom hester og mennesker, dette førte ham til etologi, læringsteori og en doktorgrad. Så begynte han å studere relasjonen mellom hest og rytter og det ledet ham til tilknytningsteori. Før han samlet alt under ett felt, hestevelferd – eller dyrevelferd, for å være presis.

Den korte versjonen er at han mener vi både kan og vet bedre. Den litt lengre versjonen er dette intervjuet som er delt i to deler.

Utdrag fra del 1

– Vi har mye til felles med hestene, men det er mer interessant å se på områdene der vi er ulike, sier Andrew McLean. – Og den mest vesentlige forskjellen mellom oss og hestene er selvfølgelig det trekket som gjør oss til mennesker; vår evne til å tenke oss frem til løsninger på komplekse problemstillinger. Vi er ikke særlig raske eller særlig sterke fra naturens side, men vi har kompensert med å være smarte. Vi har kunnet hente frem tidligere erfaringer fra hukommelsen for deretter å bruke fantasien til å visualisere hvordan vi kan løse ting annerledes i fremtiden. Dette unike trekket har gjort oss i stand til å tenke oss frem til hvordan ulike valg og løsninger vil spille ut og hvilke konsekvenser de vil medføre. Disse prosessene finner sted i den delen av hjernen vi kaller prefrontal cortex og sammenlikner vi menneskehjernen og hjernen til de øvrige pattedyrene er vi alene om å ha en så velutviklet prefrontal cortex.  Spørsmålet er hvor mye glede dagens hester har av intelligensen vi er så stolte av? Kan vi egentlig nok om dem til å tilby dem et trygt og godt liv? Og hvor ofte står tradisjoner, myter og antakelser i veien for å sikre hesten god velferd? Altfor ofte, dessverre.

Hvis du er hard mot hesten og oppnår gode om enn kortsiktige resultater, er det fort gjort å fortsette. Men denne måten å trene på er verken egnet til å bringe verden eller relasjonen til hesten din fremover.

Norsk versjon del 1 og del 2 finner du her:

https://shows.acast.com/hestenes-klan/episodes/intervju-med-andrew-mclean
https://shows.acast.com/hestenes-klan/episodes/intervju-med-andrew-mclean-del-ii

Engelsk original versjon del 1 og del 2 finner du her:

– There are so many things we get wrong with horses as human beings. We know better, but we also got to do better and we got to be much smarter about their welfare, says Dr. Andrew McLean in these interviews about equine cognition and learning.

https://shows.acast.com/clan-of-the-horses/episodes/interview-with-andrew-mclean
https://shows.acast.com/clan-of-the-horses/episodes/interview-with-andrew-mclean-ii

Relevante videoer fra Andrew McLean:

Biomekanikk og læring
Hvordan gjenkjenne tegn på stress hos hester
Andrew McLean driver et program for elefanttrenere i Asia, for i sikre elefantene bedre velferd og mer human trening