EP75: HEST PÅ FILM III

Publisert den

Denne episoden var egentlig viet norske hestefilmer, men det er dessverre ikke så interessant å snakke om de tre filmene vi har å velge i:

Villhesten (1994), Trigger (2006) og Til siste hinder (2011)

Det er ikke noe å si på intensjonene til folkene verken bak eller foran kamera, og særlig de to nyeste filmene har sine fine øyeblikk, men disse filmene er fort glemt. Problemet er at våre tre norske hestefilmer er støpt i samme form. Så selv om de på mange måter er ulike historier, har de samme dørgende kjedelige utgangspunkt: Jentene det handler om er ikke hestejenter fra før. Tvert imot. De er typisk redde for hester fra start og bruker gjerne resten av filmen enten på å overkomme denne redselen eller bli trodd når de på ulike måter nærmer seg det magiske møtet mellom hest og menneske kan være. Så vi som er hestejenter fra fødselen av, som ikke vet hva frykt rundt hester er, får ikke akkurat en film som er laget for oss. Dette er for all del filmer som glimtvis antyder hva det å tilbringe tid med hest er eller kan være, som jenter i strak galopp over grønne enger, eller følsomme øyeblikk der jente møter hest, men det er dessverre langt igjen til en norsk hestefilm med stor H.

Klipp og trailere fra filmer omtalt i episoden i tillegg til de norske hestefilmene og Birkebeinerne (2016):

De ni svarte rytterne i Ringenes Herre i fri dressur.
Introduksjonen til Arwen og flukten til vadestedet.
Introduksjonen til Gandalf’s hest Shadowfax.
Behind the scenes – The Home of the Horse Lords documentary.