*EP122: MENNESKETS VIKTIGSTE VENN

Publisert den

Jeg har flere ganger tidligere trukket frem hestens unike plass i kunsten, som strekker seg mer enn 12.000 år tilbake i tid. Hesten var et av våre foretrukne motiver allerede i steinalderen. På en tid hesten verken var tam eller sto på listen over dyr vi hadde på menyen.

Forskerne kan rett og slett ikke forklare hvorfor hesten var førstevalget til steinalder-kunstnerne, selv om det er lett å se at det var tilfelle. Vi finner hester avbildet overalt, og avtrykkene etter høvene deres har vært å finne rett ved siden av våre egne fotavtrykk i flere tusen år. Og det er langt fra tilfeldig. Selv i dag, lenge etter at vi har fått tanks med larveføtter og biler med flere hundre hestekrefter spiller hesten fortsatt en svært viktig rolle i mange menneskers liv. Og i denne episoden skal jeg si litt om hvorfor.